Dogajalo se je, dogajalo….

Avtor članka: Urban Novak / vir: Časopis Naš Čas

V Velenju smo bili pretekli vikend po dolgem času zopet priča zanimivi obliki »zabave«. Kreativni delavnici na še bolj zanimivo in precej pozabljeno temo – »mestna promenada«. Za dijake in študente sta delavnico organizirala Bojan Pavšek in Mc Velenje. Od zadnje delavnice, ki se je v mestu ukvarjala s temo prostora je minilo že kar debelih 10 let. Za mesto kot je Velenje je to vsekakor predolga doba in zato je bila ta delavnica toliko bolj dobrodošla.

Prostovoljno prijavljeni dijaki in študentje so bili razporejeni v različne skupine, ki so se z istim problemom v prostoru ukvarjali iz popolnoma različnih smeri. Skupine so ukvarjale s fotografijo, risanjem, grafiko, literaturo, turizmom, zvokom, krajinsko arhitekturo in arhitekturo, vse na temo pozabljene promenade ter njene prenove. Končni rezultat intenzivne, dvodnevne delavnice je osupnil vse prisotne, tako iz vidika kvantitete kot kvalitete izdelkov. Predstavljeni izdelki so dober pokazatelj kaj mladi pogrešajo, jih moti, navdušuje ali bi želeli da se zgodi s prostorom promenade.

V skupini prostor, kjer smo se ukvarjali z urbanizmom promende in arhitekturo objektov ob promenadi se je od idej in energije kar iskrilo. Osnovna naloga skupine je bila usmerjena v izdelavo predlogov oblikovanja urbanega elementa, ki bo nekoč tudi zares stal na promenadi. Po začetnem spoznavanju zgodovine nekdanje ulice kasneje spremenjene v promenado so se študentje in dijaki lotili problema analitično. Poskušali so ugotoviti posamezne probleme, prednosti in zakonitosti, ki jih ima prostor promenade ter prostori ob njej. Tako so odkrivali morebitne kvalitetne prostore, ki bi jih lahko povezali s promenado, prostore, ki jih s prenovljeno promenado lahko obogatimo in prostore, ki so tako degradirani, da bi jih bilo potrebno prenoviti. Podprti s tem znanjem so se lotili izdelave možnih scenarijev pozicioniranja urbanega elementa. Tako so se pokazali primerni prostori, ki bi jih pri postavitvi elementa lahko uporabili, seveda odvisno od tega kaj bi želeli z njim doseči. Glede na obseg naloge in poglobljenost v samo nalogo je bil rezultat prvega dneva delavnice za skupino prostor zanimiva maketa promenade, ki je ponazarjala možne lokacije urbanega elementa. V pričakovanju drugega dne smo se razšli z mislijo na bodočo obliko urbanega elementa.

Avtorica fotografije: Blažka Pergovnik

Drugi dan se je začel s predstavitvijo prekonočnega navdiha za obliko urbanega elementa. Navdihi so bili predstavljeni v obliki skic, risb, lesene igrače in aluminijastega obešalnika. Iz teh navdihov pa so se tekom dneva razvijali v obliki maket konkretni predlogi za obliko elementa. Vsi predlogi pa so morali upoštevati osnovne lastnosti, ki naj bi jih element imel. In sicer bi element moral zadostiti potrebi po sedenju, ležanju ali polsedenju, po možnosti parkiranja koles, po možnosti informiranja mimoidočih ter po možnosti zaščite pred dežjem ali pa soncem. Rezultat je bila kopica idej v obliki zelo zanimivih maket, ki so nazorno prikazale kaj si mladi želijo od urbanega elementa, ki bi naj naznanjal začetek  prenove prostora promenade. Makete elementa so bile oblikovane v organskih oblikah, ki so valovile skozi prostor, v obliki krogov, pravokotnikov, kvadratov, v obliki spiral… Predlagani so bili različni materiali za njihovo izdelavo in različni načini uporabe.

Poznopopoldanska predstavitev je pokazala tudi odlično sposobnost predstavitve izdelkov skupine, ki so navdušili tudi člane preostalih skupin, ki so s svojim delom prav tako navduševali nas. Ker je bila skupna ugotovitev, da je bilo dvodnevno druženje izredno, a čisto prekratko smo se razšli v upanju, da do naslednje delavnice ne bo zopet minilo debelih 10 let. No, če pa se bo to že zgodilo potem pa vsaj v upanju da bo v vmesnem času promenada doživela prenovo.

Rezultat skupine prostor, pardon, rezultat vseh skupin sodelujočih na delavnici bo v sredini poletja viden v obliki izdelanega urbanega elementa postavljenega na konkretno lokacijo ob promenadi. Ker vas je precej zamudilo možnost ogleda delavnice in njenih rezultatov pridite in poglejte kaj so vaši mladi someščani v dveh dneh uspeli ustvariti. Vabljeni!

———

vir: NOVAK, U. 2012. Dogajalo se je, dogajalo …. Časopis Naš Čas, let. 59. št. 16, str. 12.

Članek je bil že objavljen v kolumni Peta kolona (rubrika Kultura) in smo ga z dovoljenjem avtorja ter urednika časopisa Naš Čas objavili tudi na naši spletni strani.Dodaj odgovor


− 2 = 5