Projekt Promenada je pod streho!

V soboto je bila zaključni dogodek, ki je potrdil rojstvo novega urbanega nadebudneža. Le-tega smo s skupnimi močmi predali Promenadi. Sedaj ponosno stoji na mostu in koketira z mimoidočimi. Prav tako pa je luč sveta ugledala tudi publikacija (S)poročilo kreativne delavnice, ki dejansko povzema bistvo celotnega projekta, skozi katerega nas zaradi izvirne grafične zasnove popelje v čudoviti svet inspiracij. Za ogled celotne publikacije kliknike TUKAJ!

Hvala vsem, ki ste se odzvali povabilu in z nami preživeli sobotni Promenadni večer. Še posebna zahvala pa županu Mestne občine Velenje g. Bojanu Kontiču za spodbuden otvoritveni govor, v katerem nam je med vrsticami predal jasno sporočilo, da smo s tovrstnimi projekti na pravi poti.

Prezez otvoritvenega traku. Župan MOV g. Bojan Kontič na levi in producent Marko Pritržnik MC Velenje na desni strani

Dogodek so popestrili: Davor in Grega Plamberger, ki sta tolkalsko prebila led otvoritve, tri Petre, ki so prve preizkusile urbani element  in nam ob tem potregle s prebiranji odlomkov iz nove publikacije in skejterjema, ki sta nam prikazala kako izgleda pravi ulični skejtarski dvoboj. Celotno dogajanje pa je fotodokumentirala nihče drug kot Ksenija Mikor.

Tolkalsko razpoložena Davor in Grega Plamberger.

Petra 1 čakajoč na svoj nastop.

Petra 2 in Petra 3 med nastopom.

Skejtarski dvoboj na vrhuncu.

———————-

Vsi, ki ste dogodek zamudili ali pa iz takšnih in drugačnih razlogov niste utegnili priti si lahko spodaj preberete uvodne besede idejnega in programskega vodje Bojana Pavška, ki dejansko povzemajo namen prireditve in kratek prerez celotnega projekta.

Projekt “Promenada – urbana revitalizacija” je eden izmed 24 projektov, ki se izvajajo v Velenju pod okriljem Evropske prestolnice kulture 2012. Gre za projekt, ki po udarniških akcijah v 50-ih in 60-ih ponovno orje ledino na področju stimuliranja različnih ciljnih skupin, da se aktivno vključujejo v sooblikovanje razvojnih vizij mesta Velenja. In ker je Velenje, kot partnersko mesto pri projektu EPK, v svojem programu orientirano predvsem na mlajše generacije, je to ciljno skupino pod okrilje vzel tudi projekt Promenada.

Kot idejni in programski vodja projekta Promenade sem si zadal cilj, da skušamo skozi kreativne delavnice ustvariti novo identiteto Promenade, ki ima poleg svoje umeščenosti v bližino ožjega mestnega središča tudi ogromen prostorski potencial. Poleg arhitekturne in vsebinske pestrost stavb, ki jo obdajajo; prisotnosti urbane krajine v obliki parka, drevnin in reke Pake ima Promenada  še nekaj, kar je najpomembnejše. Kot javni prostor je namreč glavna komunikacijska arterija, ki mlajšim generacijam omogoča povezavo med izobraževalnimi inštitucijami v katerih nabirajo znanje za prihodnost in samim mestnim središčem.

Na podlagi tega dejstva bi se morala Promenada idetificirati kot “Promenada mladih”.

Trenutna dotrajanost urbane opreme in dokaj osiromašene programske vsebine so bile kot nalašč, da so se na delavnici kar iskrile ideje mladih kako spremeniti Promenado v pozitivni smeri. Seveda je bilo potrebno neukrotljiv in impulzivni duh mladosti artikulirati v smiselno formo ali informacijo, za kar so bili zadolženi mentorji posameznih skupin. Kreativna delavnica je bila zasnovana multidisciplinarno, saj smo le na takšen način pridobili celostno podobo želja in potreb mladih kakšna naj bo nova Promenade. Tako smo poleg arhitekture, urbanizma in urbane krajine posegali tudi v področja kulture in turizma, vizualnih komunikacij, pisane besede in anketiranja občanov. Vse skupaj je bilo začinjeno s prostorskimi inštalacijami, ki so v dveh dneh kolikor je trajala delavnica, živahno preobražale Promenado in vnesle utrip mladosti celo neposredno na reko Pako. Vse skupaj je skrbno dokumentirala skupina fotografinj. Prikazale so intimne in nam prikrite detajle z veliko potenciala, ki ga Promenada trenutno namerno ali nenamerno skriva. Da pa slike ne bi ostale neme so poskrbeli glasbeniki, ki so v zvočni skupini akumulirali vsakdanje in nevsakdanje zvoke Promenade, kar ta prostor, ravno zaradi teh zvočnih ambientov, dela unikaten.

Po koncu delavnice smo s pomočjo mentorjev celotno gradivo prečesali, prespali in izbrali material, ki je sedaj objavljen v tiskani obliki v publikaciji PROMENADA – (S)poročilo kreativne delavnice. Vsem zainteresiranim bo ta knjiga inspiracij na voljo v Mestni knjižnici Velenje ali knjižnici CSŠ. Komur pa je bližje digitalni svet bo lahko samo z nekaj kliki prelistal izvod knjige tudi na spletni strani Promenade.

Vzporedno z nastajanjem publikacije je bila naloga skupine Arhitektura, da izmed predlogov, ki so nastali na delavnici izberejo tisti urbani element, ki je bil po njihovem mnenju skupine najatraktivnejši oz. ga je mogoče v racionalnem času tudi izdelati. Po izboru elementa je le-tega mentor skupine arhitekt Urban Novak tudi tehnično osmislil tako, da so lahko načrte vzeli v roke domači obrtniki. In rezultat je tukaj. Stoji na mostu Promenade in vam ponuja množico interpretacij čemu naj bi služil. Naša ideja je bila, da naj bo novi urbani element nova točka srečevanja, interakcije ali počitka. Njegova lokacija je bila določena po skrbnem premisleku, saj stoji dejansko na križišču poti in se obenem spogleduje z dosedaj spregledano urbano krajino, ki ga obdaja. In če med tem poslušamo še žuborenje reke Pake in šelestenje listov v parku, se pozitivnim občutkom dejansko ne moremo več izogniti. V času včerajšnje postavitve elementa so bili komentarji mimoidočih zelo duhoviti, a obenem so mnogi izmed njih v sebi nosili še močnejše sporočilo. Izbral sem enega, ki je bil le potrditev tega, da smo bili na pravi poti:

“Mami kaj je to na mostu? Ne vem, ampak je lepo!”

Urbani element v polni funkciji.

Naj se na tem mestu zahvalim vsem, ki so prispevali k temu, da je bil celoten projekt izpeljan tako kot je bil zamišljen.

HVALA

SOFINANCERJEMA PROJEKTA: Mestni občini Velenje in Javnemu zavodu Maribor 2012 – EPK.

Da sta že od vsega začetka verjela v kredibilnost projekta!

PRODUCENTu: MC Velenje

Da je prevzel tisto fazo projekta, ki je nam umetnikom pisana v tujem jeziku (pogodbe, členi, poročila, izjave …)

KOORDINATORJEMA EPK ZA PARTNERSKO MESTO VELENJE: Peter Groznik in Ani Godec

Za vse EPK informacije in sufliranje kje, kaj, zakaj, čemu in s kom ali s čim!

FESTIVALU VELENJE

Za objave v različnih medijih ves čas trajanja projekta!

MEDIJSKI HIŠI NAŠ ČAS

Za simpatične prispevke tako na časopisu kot radiu!

RTV SLO

Da sta naš zvok in slika segla tudi preko obronkov Paškega Kozjaka!

TIC-U VELENJE

Za promocijske materiale, ki vedno prav pridejo.

PREDAVATELJEMA: Alešu Ojsteršku in Deanu Lahu

Za predavanji, ki sta ogreli udeležence na delovno temperaturo.

MENTORJEM

Za ideje in energijo, ki ste jo vlagali ves čas trajanja projekta.

UDELEŽENCEM

Hvala, da ste si vzeli čas za ustvarjanje, ki vem, da vam je v času šolanja najbolj dragocen – vikend paket. Brez vas žal vsega tega sploh ne bi bilo. Zato vam še enkrat posebna hvala.

OPA:CELICI

Za izdatno pomoč pri izvedbi delavnice, likovni podobi knjige in sveda za moralno podporo, kadar ni šlo vse po načrtih. Saša, Seba, Roman, Marx – prva liga!

MOJCI ŽEVART

Za množico izvirnih idej in spodbud tudi takrat, ko je bilo potrebno za dosego ciljev stopiti korak nazaj.

KSENIJI MIKOR

Da vedno nosi s sabo pretežek fotoaparat, s katerim dela tako fine fotke.

ROBIJU KLANČNIKU

Ki mu je uspelo s pomočjo naklonjenost vodstva osnovne šole Miha Pintar Toledo do razumevanja umetnosti izjemno dopolniti repertoar materialnih potrebščin za izvedbo kreativne delavnice.

REGIONALNEMU MULTIMEDIJSKEMU CENTRU KUNIGUNDA in DAVIDU BOLARIČU

Da je imela delavnica streho nad glavo, elektriko za računalnike in kavico, ki nas je ohranjala sveže, spočite, budne in ustvarjalne. Ter da imamo v knjigi še prispevek sedme umetnosti, ki se skriva na zadnji strani knjige

in SPONZORJEM: Megaprintu , SVB-ju in Eurografu

Za nesebično doniran delovni material iz katerega so nastale makete in ostali rezultati na delavnici.

PA ŠE ZAHVALE ZA URBANI ELEMENT

Hvala arhitektu Urbanu Novaku

Za izjemno hitrost, ki je podkrepljena z izkušnjami in izvirnostjo, kako preslikati igrivo maketo objekta v resen arhitekturni jezik, dala kvaliteten profesionalen rezultat.

Kovinarstvu Anton Avberšek

Ki je sprejelo izziv in ga uspešno opravilo!

in Elkosu

Za najtežji betonski element na Promenadi, ki bo upam kjuboval času in destruktivnim razmišljanjem. Dodaj odgovor


9 + 2 =